Het effect van massage op kortdurende spierpijn

DOEL VAN HET ONDERZOEK
De hypothese te testen dat massage na excentrische oefeningen minder spierpijn geeft zonder effect te hebben op de spierfunctie.

ONDERZOEKSOPZET
We lieten 10 gezonde mensen 10 setjes krachtoefeningen doen voor de flexoren van de arm. De ene arm werd drie uur na de inspanning 10 minuten gemasseerd, de andere arm niet. Achteraf werden de volgende parameters gemeten; maximale kracht, lengte van de spier, omtrek van de arm en spierpijn.

RESULTATEN
Spierpijn was duidelijk minder in de gemasseerde arm. Ook was er op de 3e en 4e dag minder zwelling van de spieren te meten in de gemasseerde arm. De lengte van de spieren en maximale kracht waren niet verschillend.

CONCLUSIE
Massage verlichtte de spierpijn met ongeveer 30% en verminderde zwelling van de spieren, maar had geen effect op de spierfunctie.

Natuurlijk is dit onderzoek niet veelzeggend. Er zijn maar 10 mensen bekeken, en ook was het voor zowel de onderzoekers als de sporters duidelijk welke arm gemasseerd werd en welke niet. Er zijn meerdere onderzoeken geweest naar effecten van massage op spierpijn, de meeste waren ook klein en niet zodanig van opzet, dat er heel harde conclusies uit getrokken kunnen worden. Toch vinden de meeste studies een positief effect. De conclusie die alle onderzoekers steeds trekken is, dat er eigenlijk een groter en beter opgezet onderzoek gedaan moet worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.